Compostthee kruist degens met bladziekten

Compostthee kruist degens met bladziekten

De toelatingseisen van gewasbeschermingsmiddelen worden strenger. Hoe zorg je dat je gewas toch gezond kan groeien? Akkerbouwer Roland Velema uit het Overijsselse De Krim toetst de toepassing van compostthee.

Een onderzoek passend bij regeneratieve landbouw, waarvoor hij, mede vanuit het LTO Noord Innovatiefonds, financiële ondersteuning ontvangt.

Stimulering van fotosynthese met compostthee
Regeneratieve landbouw is een vorm van landbouw die gericht is op het herstellen, stimuleren en benutten van natuurlijke processen. Een van die processen is fotosynthese. Een goede fotosynthese is een maatstaf voor een gezonde weerbare plant. ‘Een belangrijke aanpak in de regeneratieve landbouw is om het proces van fotosynthese te stimuleren. Dat kan met compostthee’, zegt Velema. ‘De basis voor compostthee is compost, water en melasse. Dit wordt tijdelijk gedurende 24 uur belucht en verwarmd tot 28 graden’, legt de akkerbouwer uit.

Explosieve groei goede micro-organismen
‘In goede compost zitten veel goede micro-organismen. In compostthee vermeerderen deze micro-organismen zich explosief. Met de veldspuit kun je de thee toedienen aan het gewas. Het aantal en de diversiteit van de micro-organismen rond de wortels en op het blad van het gewas worden zo enorm verhoogd. Hierdoor zijn planten beter in staat om mineralen en andere nuttige stoffen op te nemen, waardoor ze gezonder groeien. De verwachting is dat de kans op ziekten en plagen vermindert en minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn.

Demoveld
Op een demoveld gebruikt Velema nu twee jaar compostthee, op zijn zetmeelaardappelen en suikerbieten. ‘Er is niet één recept toepasbaar dat gegarandeerd succes geeft’, stelt hij. ‘Met dit onderzoek kan ik onderzoeken welk recept thee het best werkt.’

Positieve resultaten: minder gewasbeschermingsmiddelen nodig én minder ziekten!
De resultaten van de afgelopen twee jaar lijken positief. Zowel de aardappelen als de suikerbieten werden minder aangetast door bladziekten, dan de aardappelen en bieten op percelen zonder compostthee. Velema: ‘Hierdoor had ik minder gewasbeschermingsmiddelen nodig, zonder dat het ten koste ging van de opbrengsten.’

Bron: ltonoord.nl/lto-noord-innovatiefonds/actueel/compostthee-kruist-de-degens-met-bladziekten