Emissieloze kistenreiniger gebruikt vuil water opnieuw

Emissieloze kistenreiniger gebruikt vuil water opnieuw

Bron: www.smartfarming.nl/artikel/2021/08/05/emissieloze-kistenreiniger-gebruikt-vuil-water-opnieuw

Deze innovatie is ontwikkeld binnen het project The Potato Valley en de Pootaardappelacademie Groningen/Friesland.
De nieuwe versie is opgebouwd door Delphy, Mechatec en de pootgoedbedrijven Maatschap G.T. Jensma & T. de Vriesen Maatschap De Vries Kantens.

Er zijn veel voordelen:

  • De in 2007 geïntroduceerde emissieloze kistenboxenwasser is aangepast. De nieuwe machines zijn compacter te plaatsen, dus een efficiëntere kistenlogistiek en ruimte voor uitvoerbanen of stapelaars ernaast.Het water (max. 2 kuub) wordt opnieuw gebruikt, het hoeft dus niet afgevoerd te worden, dat spaart het milieu en bespaart tijd en afvoerkosten.
  • Er kan desinfectiemiddel worden toegevoegd, dat voorkomt kruisbesmetting tussen kisten. Toegelaten middelen zijn onder andere Menno Florades en Halamid-D, dus telers hoeven niet meer te vrezen voor besmetting vanaf andere bedrijven.
  • De kisten worden nu met de heftruck van de voorkant geladen en weggepakt. De totale installatie is daarmee ook makkelijker in de hoek van een schuur te bouwen.
  • Het water spat niet tegen roldeuren en de machine lekt niet.
  • Het plan is om de Boxer samen met de filtratie-unit op een verplaatsbaar frame of aanhanger te plaatsen. Dat maakt het mogelijk om eenvoudig van de ene naar de andere akkerbouwer te rijden.

En tenslotte: doel van het project is om te gaan werken zonder toevoeg- of desinfectiemiddel. Een ontsmettingsprincipe dat werkt met bacteriedoding via licht is in ontwikkeling. Dit vraagt nog wat onderzoek, want het is moeilijk om de juiste golflengte te vinden om de juiste bacteriën te doden.

De nieuwste kistenreinigier, foto: © Frits Huiden