Doorontwikkeling precisiespuiten blijft nodig

Doorontwikkeling precisiespuiten blijft nodig

Binnen het project Digital Farming NHN werken diverse partners, in de kop van Noord-Holland, samen aan de doorontwikkeling van precisiespuiten. Dat is volgens projectadviseur Gerben van Lenthe van LTO Noord ook nodig. Zo wordt onderzoek gedaan met een machine die voorzien is van apparatuur om realtime en plaatsspecifiek te spuiten.

Er zijn tal van moderne toepassingen die we tegenwoordig kunnen inzetten bij precisiespuiten. Alleen verloopt de samenwerking tussen bepaalde technische ontwikkelingen nog niet altijd even soepel. Dat proberen we bij deze proeven in kaart te brengen en te verbeteren’, geeft Van Lenthe aan.

Het doel van de proeven in onder meer Wieringerwerf is het ontwikkelen van een systeem voor spuittoepassingen, waarbij realtime en plaatsspecifiek de juiste hoeveelheid middelen wordt afgegeven. Na afloop van de proef op het perceel uien was Van Lenthe tevreden. ‘We hebben gezien dat er nog wel wat verbetering nodig is. Zo willen we meer invloed krijgen op de doseringsvariatie, maar daarvoor is diepere toegang tot de aansturingssoftware nodig. Dat wordt dus de volgende stap.’

https://youtu.be/2wlKPy3cuCU

Bron: nieuweoogst.nl/nieuws/2022/10/13/gerben-van-lenthe-doorontwikkeling-precisiespuiten-blijft-nodig