Vermifilter blijkt effectief in waterstromen

Vermifilter blijkt effectief in waterstromen

Een vermifilter kan op een natuurlijke manier gewasbeschermingsmiddelen uit waterstromen verwijderen. Proeven tonen aan dat het mogelijk is binnen twee dagen meer dan 95 procent van de gewasbeschermingsmiddelen in het water af te breken.
@ Henk Looij

Dat concluderen onderzoekers van Royal Brinkman in de eindrapportage van het project ‘Vermifiltratie om gewasbeschermingsmiddelen in de tuinbouw af te breken’ (Vegeta). Doel van het project was het aantonen van de haalbaarheid en werkzaamheid van een biologisch vermifilter. De uitkomst is een biologisch filter op basis van bodemverrijking door wormen.

In het onderzoek zijn proeven gedaan waarbij waterstromen met gewasbeschermingsmiddelen over het filter werden gerecirculeerd. Daarna zijn regelmatig water- en bodemmonsters genomen om de mogelijke afbraak van middelen door een biologisch filter en de impact van de bodemverrijking door wormen te meten. Door te werken zonder desinfectantia blijft het gezond microbieel leven in het water in stand of wordt het gestimuleerd.

Wormen positief effect

De proeven laten zien dat het mogelijk is binnen twee dagen meer dan 95 procent van de gewasbeschermingsmiddelen in waterstromen af te breken. Ook hebben de wormen een positief effect op de afbraak. De onderzoekers plaatsen daarbij als kanttekening dat het wel een uitdaging is om de omstandigheden goed te controleren. Dit komt omdat het een biologisch filter betreft.

Volgens de onderzoekers zijn bij een technische of chemische methode de omstandigheden beter maakbaar. Daarom is er behoefte om nog meer onderzoek te doen, waarbij het filter onder verschillende omgevingsomstandigheden wordt getest.

Bron: Nieuwe Oogst