Steketee voegt nieuwe camerafuncties toe aan schoffelmachines

Steketee voegt nieuwe camerafuncties toe aan schoffelmachines

Machinefabrikant Steketee introduceert nieuwe camerafuncties op haar schoffelmachines. De systemen maken nu naar eigen zeggen nog nauwkeurigere en efficiëntere mechanische onkruidbestrijding mogelijk. Door de nieuwe functies op de schoffelmachines, kunnen machines die met twee camera’s worden bestuurd, nu nog beter worden aangestuurd. Ook zouden de camera’s de gewasrijen beter herkennen.

De zogeheten geactiveerde ‘Combi Cam Mode’ geeft één samengesteld beeld, die wordt gebaseerd op de beelden van beide camera’s van de schoffelmachines. De verdubbelde beeldinformatie verhoogt de nauwkeurigheid van het herkennen van de rijen en dat is vooral in gewassen met open stukken een groot voordeel, aldus Steketee.

Makkelijker voor chauffeur

Volgens de machinefabrikant maakt dat ook het werk voor de chauffeur makkelijker. Met de nieuwe techniek hoeft de bestuurder niet meer met de hand tussen de twee camera’s te schakelen. Echter blijft het ook mogelijk slechts één camera met goed zicht te selecteren. Dit is bijvoorbeeld een optie als de andere camera zich buiten de veldgrens bevindt.

Als alternatief voor de ‘Combi Cam Mode’ noemt Steketee de ‘AutoSwitch Cam Mode’. Deze kan ook als instelling door de gebruiker worden geactiveerd. In dit geval volgt de besturing automatisch de camera die het beste beeld geeft. Het systeem schakelt om zodra de beeldkwaliteit onder een ingestelde drempel komt.

Dat zorgt ervoor dat een nauwkeurige, voortdurende aansturing tussen de rijen mogelijk is, totdat er moet worden gedraaid. Via een software-update zijn de functies Combi Cam en AutoSwitch Cam ook voor bestaande schoffelmachines beschikbaar.

Mechanische onkruidbestrijding is een manier om emissie van gewasbeschermingsmiddelen te reduceren.

Bron: nieuweoogst.nl/nieuws/2022/11/12/steketee-voegt-nieuwe-camerafuncties-toe-aan-schoffelmachines