Loonwerker Ruud gebruikt 90% minder middelen dankzij spotsprayen

Loonwerker Ruud gebruikt 90% minder middelen dankzij spotsprayen

Met spotsprayen hoopt loonbedrijf Mantingh uit Valthermond zich op het gebied van onkruidbestrijding te onderscheiden. Met de EcoRobotix ARA hebben ze een machine die het verschil moet maken als het gaat om middelenbesparing, negentig procent minder ten opzichte van een volleveldse bespuiting. Op basis van camerabeelden en algoritmes wordt het juiste middel op de juiste plek exact toegediend. En dit toont nu al zijn meerwaarde. “Vooral omdat het aanpakken van probleemonkruiden steeds moeilijker wordt.”

Met spotsprayen aardappelopslag aanpakken

“De EcoRobotix raakt alles en spuit selectief. Het effect is niet overal even groot, maar dat heeft met de dosering te maken. De techniek werkt feilloos. Wij hebben nu zelf als uitgangspunt het standaard spuitadvies genomen. Daar moeten we nog we nog wat meer mee gaan spelen, om uiteindelijk de effectiviteit te verhogen door de dosering aan te passen”, oordeelt Ruud Mantingh terwijl hij over een perceel met uien vlakbij Valthe kijkt. Het effect van de EcoRobotix-spotsprayer is niettemin duidelijk zichtbaar. De onkruiden zijn geraakt en kleuren af tegen de opkomende uienplantjes.

De aanpak van aardappelopslag in een bietenperceel bij Emmen blijkt ook effectief. “Uiteindelijk is dit de reden dat we met de EcoRobotix zijn begonnen”, blikt Mantingh terug. Het loonbedrijf uit Valthermond heeft zich gespecialiseerd in suikerbieten. Dat komt enerzijds omdat de familie Mantingh ook en nog een akkerbouwbedrijf van honderd hectare heeft en dus beschikt over de juiste mechanisatie. Anderzijds weten de broers Ruud en Henk Mantingh veel over het gewas. “Ik werk namelijk ook nog als vertegenwoordiger bij zaadleverancier KWS en mijn broertje bij Cosun.”

Spotsprayen met de EcoRobotix ARA

De EcoRobotix kwam bij het loonbedrijf op het vizier dankzij verschillende demonstraties van importeur Doorgrond.nl/Abemec. De spotsprayer van Zwitserse makelij is uitgevoerd met drie units en komt daarmee op een werkbreedte van zes meter. Iedere unit is beschermd tegen weersinvloeden en met ieder twee camera’s uitgevoerd, die het gewas van het onkruid moeten onderscheiden. Daarvoor is een algoritme opgebouwd van zowel het gewas als de onkruiden. De spotsprayer heeft 156 doppen op 4 centimeter waarmee een vlakje van zes bij zes centimeter wordt bespoten.

Bron: deloonwerker.nl/akkerbouwmachines/veldspuit/loonbedrijf-gebruikt-minder-middelen-dankzij-spotsprayen