Vydate weg -> schade beperken en chemie als laatste redmiddel

Vydate weg -> schade beperken en chemie als laatste redmiddel

„Bij het verdwijnen van Vydate als granulaat tegen aaltjes zou je eerste reflex zijn dat er wat anders uit het schap gepakt moet worden, maar het gevolg is er geen direct alternatief is en dat je meerdere maatregelen nodig hebt.” Dat zei Johnny Visser op de TopBodem-bijeenkomst in Sellingen over geïntegreerde aanpak van aaltjesproblematiek. „De aaltjesbeheerstrategie zit in het hele teeltsysteem en chemie is het laatste middel”, aldus de WUR-onderzoeker.

Beheersing van aaltjes in teelten als zetmeelaardappelen, poters, consumptieaardappelen, uien en bieten wordt niet eenvoudiger. Vruchtopvolging, rassenkeuze, groenbemesterkeuze, maatregelen in de behandeling van bodem en gewas en eventuele bestrijding van plantparasitaire nematoden zijn allemaal onderdeel van de strategie. De TopBodem-partners HLB, Van Iperen en Vandinter Semo droegen op de bijeenkomst allemaal hun steentje bij om het overzicht van geintegreerd aaltjesmanagement zo compleet mogelijk te maken.

De bijeenkomst paste zo goed op het bedrijf van Berend Pieter Jansema in Sellingen, omdat deze teler actief bezig is met de geïntegreerde aanpak. Jansema heeft een ruim bouwplan en teelt Tagetes patula (Afrikaantjes) om het aaltje Pratylenchus penetrans te reduceren voor gevoelige gewassen. Het vakblad Akkerwijzer besteedt in maart aandacht aan de bijeenkomst.

Volgens Geert Elzes van specialist in groenbemesterszaden Vandinter Semo is de integrale aanpak met aaltjesbemonstering, oplettendheid in het gewas, de juiste groenbemesters en een slim bouwplan de manier hoe je als teler ‘het spel moet spelen’. Rens de Bruijckere van Van Iperen vergeleek plantparasitaire aaltjes met voetbalvandalen. „Zo’n klein groepje lastige soorten verpest het voor de rest.”

De Bruickere zegt dat in de toekomst voorkomen belangrijker wordt dan genezen. Natuurlijker en binnen het ecosysteem passende methoden gaan de aaltjesaanpak bepalen, zegt hij.

Auteur: Jorg Tönjes

Bron: akkerwijzer.nl/artikel/680623-vydate-weg-betekent-schade-zo-laag-mogelijk-houden-en-chemie-als-laatste-redmiddel