Kunstmatige intelligentie breekt door in landbouwsector

Kunstmatige intelligentie breekt door in landbouwsector

VIERHUIZEN – Kunstmatige intelligentie raakt steeds dieper geworteld in de landbouwsector. De Noord-Groninger akkerbouwer Frank de Schutter uit Vierhuizen gebruikt bijvoorbeeld sinds kort een gloednieuwe machine, de ecoRobotix ARA. De machine is voorzien van camera’s die met slimme software de onkruiden en het gewas op de millimeter nauwkeurig herkent. De Schutter is een van de negen gebruikers in Nederland die met deze wereldwijd meest nauwkeurige spuitmachine aan de slag gaat.

De bedrijven Doorgrond.nl en Abemec hebben deze machine vanuit de vestiging van laatstgenoemde bedrijf in Onderdendam afgeleverd. Men is blij dat telers deze nieuwe technieken omarmen. Dat is een mooie stap naar verdere duurzaamheid binnen de landbouw. Met deze machine zijn vele significante reducties in gewasbeschermingsmiddelen te behalen, tot wel 95 procent. Hier worden de boer, de omgeving, de waterschappen maar natuurlijk ook de consument en de afnemer van het product blij van.

Frank de Schutter gaat de machine de komende tijd inzetten in de bieten en uien. Hij is bijzonder blij dat hiermee zonder residuen op het gewas toch een effectieve gewasbescherming kan uitvoeren. De Schutter is zeer enthousiast over de de machine en verwacht in de toekomst de ecoRobotix ARA meer en meer in te kunnen zetten, door de dataset waarmee hij nog wordt uitgebreid. Plaatsspecifieke toepassingen zullen toenemen, door het inzetten van technieken als deze. De verwachting is dat de machine in de toekomst ook ziekten en schimmels weet te herkennen, om ze vervolgens plaatsspecifiek te kunnen bestrijden.

Meer info: www.doorgrond.nl en www.abemec.nl.

Bron: omroephethogeland.nl/2023/05/22/kunstmatige-intelligentie-breekt-door-in-de-landbouwsector